Marjat ja yrtit

Hilla

Hillan eri yhdisteet vaikuttavat kosmeettisessa valmisteessa antioksidanttisesti ja antimikrobisena raaka‐ aineena. Ne sieppaavat vapaita radikaaleja ja estävät vapaiden radikaalien muodostumista sitomalla metalleja, kuten kuparia, sinkkiä ja rautaa. Hillalla on Hillashampoossa ja Hillahoitoaineessa hiuksia puhdistava ja hoitava vaikutus.

Mustikka

Mustikka on E-vitamiinin ja kuidun lähde. Mustikan siemenet sisältävät tärkeitä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. Mustikkashampoossa ja Mustikkahoitoaineessa on otettu tehoaineet hyötykäyttöön ja marjat on kuivattu ja jauhettu sekä öljyyn uutettu. Mustikkauute sisältää paljon antioksidantteja, jotka estävät hapen oksidatiivisia vaikutuksia iholla. Sama tutkimus todentaa mustikkauutteen vaikutusta mm. antikarsinogeenisenä aineena. Uute on vaikuttanut positiivisesti mm. kutinaan ja kipuun.Puolukka

Puolukan täysmehu sisältää useita antioksidanttisia aineita, jotka ehkäisevät valmisteen hapettumista ja hidastavat iholla ja hiuksissa hapettumista. Proteiinit ja rasvat kosteuttavat sitomalla vettä. Lisäksi marjamehulla on antimikrobinen vaikutus, joka lisää valmisteen säilyvyyttä ja toimii myös Puolukkashampoo antimikrobisesti.

Variksenmarja

Seuraavan kerran kun kuljet kuivahkoilla kankailla, tuntureilla tai karuilla rämeillä, pysähdy hetkeksi ja huomaa tämä korpinmusta marja. Pohjois-Suomessa variksenmarjaa kutsutaan kaarnikaksi; nimen taustalla on saamen kielen gáránas (korppi).

Variksenmarjalla on monta nimeä; harakanmarja, sianmustikka, kaarnikka. Varismarjaa käytetään terveys- ja kosmetiikkatuotteissa, kuten Kaarnikkashampoossa sen korkean antioksidanttisen aktiivisuuden vuoksi. Se antibakteerinen ja hiuspohjaa rauhoittava.

Väinönputki

Väinönputki on yksi Lapin ja Suomen voimakkaimmista kasveista. Lönnrotin ansiosta meillä on suomenkielinen nimi, joka viittaa Kalevalan Väinämöiseen. Väinönputki on vahvasti antibakteerinen ja sillä on puhdistavia vaikutuksia myös hiuspohjaan. Väinönputkella vahvistat sisäisesti vastustuskykyäsi ja pidät flunssan loitolla. Saamelaisille väinönputki oli pyhä rohtokasvi, jonka uskottiin mm. ehkäisevän tarttuvia tauteja.

Minttu

Raikkaan tuoksun ja maun lisäksi, minttu sisältää ainesosia, jotka ovat erittäin tehokkaita jännitysongelmien hoitamisessa. Koska mintun tuoksu on erittäin miellyttävä ja virkistävä tämä upea kasvi eliminoi tehokkaasti pahoja hajuja. Mentoli, yksi mintun pääainesosista, sopii erittäin hyvin myös aukaisemaan tukkoiset hengitystiet. Minttu on lisäksi erittäin tehokas antiseptisenä valmisteena ja kipulääkkeenä. Minttu-uutteet eliminoivat ruuansulatuskanavaaan kerääntyneitä kaasuja, rauhoittavat mieltä, ja eteerisenä öljynä käytettynä minttua voi levittää myös ulkoiseen kehoon.

Käytössä olevia kasviöljyjä ja -rasvoja

Avokadoöljy

Avokado kuuluu Lauraceae heimoon. Se kasvaa 8 -12 m korkeaksi. Avokadoöljy puristetaan hedelmistä. Öljy sisältää A-, D- ja E vitamiinia. Hiusvalmisteissa avokadoöljy toimii antioksidanttisesti ja kosteuttaa, erityisesti E-vitamiinin on todettu suojaavan hiusta ja päänahkaa jopa estävän hiusten lähtöä. Se johtuu osin siitä, että E-vitamiini on vahva antioksidantti ja se kiihdyttää mikroverenkiertoa päänahassa. Öljyä käytetään Ivalonaturalin palashampoiden yhtenä perusöljynä.

 

Jojobaöljy

Jojobaöljy kylmäpuristetaan kasvin siemenistä. Se on kullankeltainen ja hajuton nestemäinen vaha, jonka koostumus muistuttaa läheisesti ihoa. Se on antiseptinen ja ihoystävällinen, kosteuttava, ihoa elvyttävä ja arpia parantava. Kosmetiikkatuotteissa se toimii myös antioksidanttina. Sitä käytetään sekä kuivan että rasvaisen ihon tuotteissa, hiustuotteissa ja saippuoissa.

Kauraöljy

Mustikkashampoon sisältämä kauraöljy ravitsee, rauhoittaa ja kosteuttaa kuivaa ja herkkää hiuspohjaa sekä vahvistaa hiuksia luontaisen rasvahappokoostumuksensa ja antioksidanttien ansiosta. Kauraöljyä voi lisätä ihonpuhdistustuotteisiin, kosteusvoiteisiin ja hiustuotteisiin tuomaan suojaavaa kosteutta ja rauhoitusta iholle ja hiuksille. Kauraöljyä käytetään Mustikkashampoossa.

 


Kookosöljy

Se on peruselementtinä jokaisessa Palashampoossa kookosöljy on antibakteerinen ja sitä käytetään luonnonkosmetiikassa kosteuttamaan ihoa, hiuspohjaa ja hiuksia. Sillä on myös hiusten rakennetta parantavia ominaisuuksia.

 


Manteliöljy

Mantelipuun siemenista puristettu manteliöljy on rasvaista, kellanvaaleaa ja miltei hajutonta. Koostumukseltaan manteliöljy on kevyttä ja hyvin imeytyvää. Se sisältää paljon A-, B1-, B2- ja B6- vitamiineja sekä erityisen runsaasti iholle tärkeää E-vitamiinia. Manteliöljy pehmittää, suojaa ja ravitsee kuivaa ihoa mutta myös normalisoi rasvoittuvan ihon rasvatasapainoa. Öljyä käytetään erityisesti kuivan ihon hiustenhoitotuotteissa kuten Hillashampoossa.

Oliiviöljy

Oliiviöljy puristetaan oliivipuun kivistä, ja se sisältää paljon E-vitamiinia. Se on hoitava, ihoa pehmentävä sekä lievittää ja hoitaa tulehtunutta ihoa. Oliiviöljyä käytetään öljynaamioissa, hierontavoiteissa, auringonsuoja-aineissa ja saippuoissa. Sitä käytetään myös Puolukkashampoossa.Risiiniöljy

  1. Risiini kuuluu heimoon Euphorbiaceae. Riisiiniöljy puristetaan risiinin siemenistä. Risiiniöljyn saatavuus risiinin siemenistä on 30%–50%. Öljy soveltuu hyvin käytettäväksi Palashampoissa ja lisää niiden vaahtoavuutta. Risiniöljyllä on hilseen muodostusta ehkäisevää vaikutusta.Av
okadovoi

Avokadovoita suositaan kuivan ja ikääntyvän ihon sekä hiusten kosteuttamisessa. Avokadovoi on valmistetaan puhdistetusta avokadoöljystä ja hydrogenoidusta kasviöljystä. Hydrogenoitu kasviöljy antaa avokadovoille hajuttoman ja pehmeän pohjan. Huoneenlämmössä pehmeä voi sulaa helposti iholle. Avokadovoita käytetään Palahoitoaineissa.

Kaakaovoi

Hoitoainepaloissa oleva kaakaovoi kosteuttaa ja ehkäisee ihon kuivumista. Sitä saadaan ikivihreän kaakaopuun paahdetuista ja kuorituista pavuista. Kaakaovoi on kellanvalkoista puolikiinteää rasvaa, joka tuoksuu miedosti kaakaolta ja sisältää öljy- palmitiini ja staeriinihappoa. Kaakaovoita käytetään Hillahoitoaineessa.

 

Karitevoi 

Se on kasvirasva, jota saadaan afrikkalaisesta puusta Butyrospermum parkii. Sitä on tutkittu paljon ja se on todettu turvalliseksi kosmeettisissa valmisteissa. Se sisältää eniten rasvahapoista steariini- ja oleiinihappoja. Steariinihappo tyydyttyneenä antaa rasvalle kovuutta. Karitevoin sisältämä öljy elvyttää ja suojaa ihoa ja sitä käytetään useassa Palashampoossa.

Mangovoi

Mango kuuluu Anacardiaceae heimoon. Sitä saadaan hedelmän sisällä olevasta siemenestä puristamalla. Kosmetiikassa se toimii tehokkaana antioksidanttina. Mangovoi sisältääkin A-, C- ja E-vitamiinia. Vitamiinien lisäksi mangovoi sisältää proteiinia 6-13 %. Puolukkashampoossa mangovoilla on kosteuttava vaikutus sekä päänahkaan että hiuksiin.

Eteeriset öljyt

Laventeli

Eteerisessä laventeliöljyssä on raikas ja hedelmäinen tuoksu, josta voi aistia kamfeerimaisia vivahteita. Laventeli rauhoittaa mieltä ja kehoa. Laventeliöljy on hellävarainen, hoitava, antiseptinen, tasapainottava, puhdistava. Lisäksi laventelilla on verenkiertoa edistävä vaikutus. Laventeliöljyä käytetään Puolukkashampoossa.

Palmarosa

Palmarosa on kukkaistyylinen eteerinen öljy, tuoksussa on ruusua ja pelargonia. Tuoksulla on rauhoittava ja mielialaa kohottava vaikutus. Palmarosaöljy tasapainottaa ja kosteuttaa kaikkia ihotyyppejä, hillitsee talineritystä, virkistää väsynyttä ihoa ja silottaa pieniä juonteita. Se hoitaa myös kuivaa hiuspohjaa. Palmarosaöljyä käytetään Mustikkashampoossa ja -hoitoaineessa.

Rosmariini

Rosmariinissa on voimakas mausteinen ja raikas yrttinen tuoksu. Vahvistavaa ja virkistävää öljyä käytetään laajalti hiusten ja hiuspohjan hoitoon. Rosmariiniöljy hoitaa tehokkaasti hiuspohjan ongelmia kuten hilseilevää päänahkaa. Rosmariiniöljy on tehokas antioksidantti, joka tasapainottaa myös ihon talin eritystä. Rosmariiniöljyä käytetään Kaarnikka-väinönputkishampoossa.

Piparminttu

Eteerisessä piparminttuöljyssä on voimakkaan läpäisevä, ruohoisen minttuinen kamferinen tuoksu.
Piparminttuöljy vilkastuttaa verenkiertoa. Sen tuntee viilentävänä, raikastavana ja lämmittävänä tuntemuksena. Shampoon sisältämä piparminttuöljy kiihdyttää verenkiertoa hiuspohjassa ja antaa sille viilentävän ja virkistävän tunteen. Piparminttuöljyä käytetään Minttu-väinönputkishampoossa.

Seetripuu

Seetrin eteerisessä öljyssä on lämmin, kamfeerinen pintatuoksu. Pohjasävy on viipyilevän makea ja metsäisen balsaminen. Raikkaalla, havumaisella tuoksulla on antiseptinen vaikutus. Seetri lisää elinvoimaa, terästää keskittymiskykyä ja avaa hengitysteitä. Seetriä käytetään ihon puhdistamiseen ja rauhoittamiseen sekä rasvoittuvan hiuspohjan, hilseilyn ja ihotulehdusten hoidossa.  Seetri on yhtenä öljynä Hillashampoossa.

Ylang Ylang

Ylang ylangin mielialaa kohottava ja tunteita nostattava tuoksu on parfyymien valmistajien keskuudessa erittäin arvostettu tuoksuainesosa. Öljy auttaa ihon kuivuuteen ja lisää ihon elastisuutta, joten sopii myös ylelliseen ihonhoitoon ja aikuiselle iholle. Hiustenhoidossa öljyllä on kuivia latvoja hoitava vaikutus. Ylang ylang-öljyä käytetään Hillashampoossa ja –hoitoaineessa.